Invenții comune despre care nu știai că au fost create de femei
De obicei când vorbim de inventatori în minte avem nume grele precum Thomas Edison, Alexander Graham Bell sau Benjamin Franklin. Totuși prea puțin dintre noi avem în minte femei inventator. Aminteam într-un articol precedent de o doamnă Stephanie Kwolek. Vă mai amintiți ce a inventat ea? Kevlarul!
[related]
Ziceam atunci că Stephanie încerca să creeze niște fibre uşoare, dar rezistente din care să se poată confecţiona pneuri și din greșeală a descoperit acest material de cinci ori mai rezistent decât oțelul. Cârcotașii s-ar amuza rapid: doar din greșeală că altfel nu prea sunt femei pe lista de inventatori celebri. Greșit!
Există o băutură, pe care mulți bărbați o trec la capitolul aliment, care a apărut grație femeilor: berea. Nu pot să vă indic cu siguranță numele doamnei sau domnișoarei care a produs această licoare sau dacă a făcut acest lucru cu sau fără voie, dar cert este că lumea ar fi altfel fără bere. Gândiți-vă nu mai la faptul că multe orașe aflate în zone mlăștinoase au supraviețuit datorită berii. Metoda de filtrare a apei era prin trecerea procesului fermentație a berii. Astfel toate bacteriile care ar fi putut afecta sănătatea locuitorilor dispăreau. Deşi nu se ştie cu exactitate cine a inventat berea, pentru că este un aliment existent în viaţa omului de mii de ani, se cunoaşte faptul că producerea ei a fost o treabă de femeie. Potrivit istoricului Jane Peyton, mii de ani, femeile s-au ocupat de producerea berii. „Aproape acum 7.000 de ani, în Mesopotamia şi Sumeria, atât de importantă era priceperea femeii că doar ele puteau să fabrice bere, dar şi să conducă taverne”. Sunt multe statuete antice, care arată femei producând bere în tot Orientul Mijlociu. Deci atunci când savurați o bere măcar în gând ar trebui să mulțumim femeilor pentru inventarea ei!
Ce poți face când bei o bere sau mai multe? Păi poți să vorbești cu altcineva și poți de ce nu să te joci un joc de societate. Unul dintre cele mai populare este Monopoly și a fost inventat de … o femeie! Creatoarea lui este Elizabeth Magie, iar la început jocul se numea „The Landlord’s Game (Jocul Proprietarilor)”. Maggie a creat Monopoly prin 1904 în plină perioadă La Belle Epoque pentru a demonstra efectele tragice ale investiţiilor pripite, iar azi este unul dintre cele mai populare din întreaga lume.
În articolul precedent aminteam de o prăjitură clasică a celebrei bucătării franțuzești: tarta Tartin, inventată din greșeală de una din surorile ce dețineau hotelul cu același nume. Cu siguranță femeile sunt destul de invetive prin bucătărie fără însă să își breveteze neapărat invențiile culinare. Voi mai adăuga un desert cunoscut de mulți dintre noi- fursecurile cu ciocolată pe care nutriţionista Ruth Wakefield le-a inventat și ea dintr-o întâmplare. Și-a dat seama că nu are suficientă ciocolată pentru o rețetă de prăjituri și pe cea pe care o avea a rupt-o bucăți mici considerând că se vor topi în compoziție. Spre surpriza ei și deliciul invitaților ei bucățile au rămas intacte și doamna a brevetat fursecul cu bucăţi de ciocolată.
Două inveții aș mai adăuga în contul femeilor inventator ambele de o importanță mare și foarte mare. Pentru orice șofer ștergătorul de parbriz este un ajutor foarte mare pe vreme defavorabilă. Ei bine prima care s-a gândit la așa ceva a fost Mary Anderson în 1903. În timpul unei călătorii din Alabama spre New York, Anderson a observat că şoferii erau nevoiţi să se oprească pentru a curăţa parbrizul de zăpadă. La puţin timp după, a inventat ştergătorul de parbriz, care putea fi activat fără ca şoferul să coboare din maşină. A mai durat ceva până a fost implementat, dar azi nu există mașină fără acest sistem.
Aceasta a fost inveția importantă, ar mai fi și altele, dar una este cu adevărat extraordinară: sistemul de energie solară. Doctorul de origine maghiară Maria Telkes este „responsabila” pentru sistemul de transformare a energiei termice solare în energie electrică. Povestea acestui sistem a început în 1925, când ea s-a mutat în SU, pentru a lucra la Institul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), la proiectul de cercetare al energie solare. Cincisprezece ani mai târziu avea pus la punct sistemul și alimenta cu energie electrică farul din Dover, Massachusetts.